dilluns, 19 de març del 2018

Codi 51 Bis : Les correccions de Jonathan Franzen

S'ha de reconèixer que, des de bon començament, teníem molt clar que La pianista, el llibre més conegut d'Elfriede Jelinek, guanyadora del Premi Nobel de Literatura l'any 2004, havia de tenir lloc en la programació del curs d'aquest any, gràcies a la seva història sobre una relació tòxica entre una mare sobrecontroladora i la seva filla pianista. 


Tot i aquest fet, que no deixava opció per altres alternatives, us volem recomanar un altre llibre que pot complementar tots els que hem llegit o citat fins ara. Estem parlant de Les correcions de l'escriptor americà Jonathan Franzen. És un llibre extens (motiu pel que, a més, no el vam considerar seriosament) que, quan es va publicar, es va convertir en la "gran novel·la americana" perquè il·lustra de forma molt detallista els problemes i les inquietuds d'una família de classe mitja d'Estats Units (també perquè va ser motiu de polèmica al ser recomanat per la popular periodista de la televisió Oprah Winfrey, aspecte que no va agradar al seu autor). En el fons, però, el que fa l'autor és reflexionar sobre les febleses de la societat americana que viu als suburbis i el miratge de la felicitat autoimposada pel nivell social del que gaudeixen els Lambert (que així es diu la família).

Amb aqueta novel·la Franzen es va situar com un dels autors nord-americans de referència. Una posició que després ha acabat de definir gràcies altres novel·les (també de llargària considerable) com Llibertat o Puresa. Tots disponibles a la biblioteca per cert.