dimarts, 9 de febrer del 2016

Codi 31 : Un univers compartit

Tota l'obra de Kurt Vonnegut es pot situar dins d'un mateix objectiu: reflexionar sobre el sentit de la vida mitjançant una literatura satírica que introdueix tots els temes amb força humor però sempre d'una forma seriosa (sí, Vonnegut és capaç de fer això). Però a més, per fer més clar els seus missatges Vonnegut va optar per desenvolupar part de la seva obra dins del mateix univers de ficció. Aquest és un recurs que altres autors han portat a terme, com William Faulkner amb la seva regió imaginària anomenada Yoknapatawpha i Vonnegut li dóna forma compartint escenaris i personatges. 

En el cas que ens ocupa ja a una de les seves primeres novel·les, Les sirenes de Titan (1959), introdueix el planeta Tralfamadore i els seus habitants, que després també coneixerem a Escorxador-5. Un personatge que també trobem a Escorxador-5 és l'americà simpatitzant nazi Howard W. Campbell Jr que apareix per primer cop a Mother nigth (1961).

Fins i tot, en un exercici de metaliteratura i de sentit de l'humor i d'autocrítica, tenim al mateix autor com a personatge de vàries de les seves històries en la figura de l'escriptor de ciència-ficció extravagant Kilgore Trout. Podem trobar aquest curiós personatge, de carrera literària no gaire reconeguda (una d'aquelles pors tant característiques dels escriptors), en el mateix Escorxador-5, però també en Dios le bendiga, Mr. Rosewater  (1965) o a l'Esmorzar dels campions (1973). 

Com podem observar, Vonnegut tenia una idea molt clara de com volia articular tant els llibres com la seva obra conjunta i podem comprovar que dins del "caos" de la seva producció (en relació a la diversitat de temes tractats, per exemple) el seu univers personal estava molt i molt endreçat.