dimarts, 3 de novembre del 2015

Codi 28 : Suburbia

Quan llegeixes un llibre com The Leftovers et dones compte que la història només pot funcionar en un
ambient tant americà com pot ser un suburbi o una urbanització de classe mitjana-alta com el de Pendleton. I és que aquest tipus de comunitat és un pilar bàsic de l'estructura social americana. Més o menys tothom aspira a tenir una casa unifamiliar, amb dos fills, un gos, un garatge amb espai per a 2 o 3 cotxes i participar en els esdeveniments socials que es programin a la població. Després, el que passi portes endins, ja és un altre tema.

Tant important és la imatge narrativa d'aquests espais que els escriptors americans (i alguns anglesos) pràcticament han dedicat tota la seva obra a desenvolupar i analitzar les vivències de les famílies que sobreviuen en aquests paradisos de la classe mitjana. 
Entre els noms més famosos podem trobar escriptors com John Cheever (des d'aquí us recomanem el seu imprescindible recull de contes La geometría del amor (*)), Raymond Carver (amb Catedral com a exemple de la seva obra de contes curts amb mirades ràpides i parcials dels personatges) o John Updike (amb la saga del seu personatge Conejo).

Però si aquests són els grans noms de la literatura dels suburbis, podem trobar un bon grapat d'escriptors moderns que segueix el fil d'aquests grans mestres. El més famós és, actualment, Jonathan Franzen que va impactar amb Les correccions i que, des de llavors, s'ha convertit en un autor de referència. A part d'ell podem també destacar el punt de vista femení de A.M Homes (Música para corazones incendiados) o Lorrie Moore (Ocells d'Amèrica).

Però podríem seguir dient noms: Charles Baxter (El festín del amor), David Sedaris (Mi vida en Rose), Richard Yates (Revolutionary Road)... i menteix qui digui que la sèrie Mad Men no és un fill audiovisual d'aquest subgènere literari tant i tant americà.

Qui sap! Potser en properes edicions del Club de Lectura Pla 9 ens dóna per dedicar-li un cicle sencer a aquest tipus d'obres. 

(*) Disponible a la vostra biblioteca pública de Mollet del Vallès més propera.