dimarts, 8 de setembre del 2015

Pla 9 2015-2016 : És ciència-ficció... encara que no ho sembli!

Quan, des de la Biblioteca Can Mulà, vam decidir posar en marxa aquest club de lectura dedicat a la promoció de la literatura de gènere érem conscients que alguns dels gèneres que es tractarien podrien ser més complicats pels lectors que d'altres. I el més complicat era, sens dubte, el de la ciència-ficció. Però sabíem que en algun moment ens hauríem d'encarar amb aquest repte. 

Un cop assumit que s'havia de fer aquest pas (al cap i a la fi aquest és l'objectiu bàsic del Pla 9), la següent pregunta era lògica: com? L'opció ràpida hagués estat dissenyar una programació sobre ciència-ficció amb grans clàssics i obres de referència dels darrers anys. Ens hagués quedat un menú molt potent però, com comentàvem anteriorment, la ciència-ficció pot arribar a ser un plat de difícil digestió per a molts usuaris. Ja sigui perquè el consideren excessivament fantàstic o perquè planteja conceptes científics que poden provocar que la lectura sigui més feixuga... o perquè els lectors considerin que aquest gènere es mou dins d'uns paràmetres propis que poden provocar que endinsar-se en aquest tipus de literatura sigui una experiència complicada. Tot i això, i l'èxit de la programació 2014-2015 on ja es van programar llibres relacionats amb la ciència-ficció, ens ha fet decantar-nos per una aproximació més subtil. I per això ens aprofitem que la ciència-ficció està molt present al nostre voltant... encara que no ho sembli.

Al cap i a la fi, la ciència-ficció està vivint una nova joventut en el medi audiovisual amb sèries i pel·lícules que són obertament d'aquest gènere... però també hi ha altres obres on la ciència-ficció és una excusa per desenvolupar històries de caràcter molt més quotidià. Tampoc ens enganyem, molta ciència-ficció té com a objectiu fantasiejar amb el futur de la humanitat. Per tant, seguim (com aquest any) parlant de persones, encara que després vestim la història amb naus espacials, forats negres i tot tipus de criatures extraterrestres.

Així que aquesta aproximació ens va semblar apropiada per fer una introducció progressiva a aquest gènere. Com sempre de la mà d'un bon grapat de bons llibres que ens permetran seguir emocionant-nos i, perquè no, seguir discutint sobre la nostra realitat. 

I recordeu que si voleu conèixer la programació d'aquest any només heu d'anar a la pàgina corresponent.